Εως 70% η έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα λόγω αιθαλομίχλης

by / Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014 / Published in Άρθρα

Έκπτωση που φτάνει στο 70% του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν μέχρι 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, και για όσους Δήμους εμφανίζεται το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, προβλέπει η κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των δύο υπουργείων, η έκπτωση του 70% θα ισχύει για όσες ημέρες τίθενται σε εφαρμογή τα μέτρα μείωσης των αιρούμενων σωματιδίων (σσ: η αρμοδιότητα των ανακοινώσεων ανήκει στους Περιφερειάρχες), αλλά αφορά μόνο στο ανταγωνιστικό κόστος της ενέργειας, όχι δηλαδή και στις υπόλοιπες χρεώσεις, όπως φόροι, και Τέλος ΑΠΕ, που διαμορφώνουν το σύνολο ενός λογαριασμού.

Πάντως η ρύθμιση καλύπτει τη συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών, αφού 9 στους 10 καταναλωτές της ΔΕΗ, «καίνε» το 4μηνο το πολύ μέχρι 2.000 κιλοβατώρες.

Όσο για το κόστος που προκύπτει από το συγκεκριμένο μέτρο θα καλυφθεί από τον Προϋπολογισμό και προβλέπεται να ανέλθει σε 40 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το μέτρο της έμμεσης αυτής «πριμοδότησης» στις ηλεκτρικές συσκευές είχε συζητηθεί σε ευρεία σύσκεψη στη διάρκεια των γιορτών στο υπουργό Οικονομικών, υπό τον Γιάννη Στουρνάρα με συμμετοχή των κκ Σταϊκούρα, Μαυραγάνη, Θεοχάρη, της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, δηλαδή των κ.κ. Μανιάτη, και Παπαγεωργίου, καθώς και του επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβού.

Πρόκειται για μια θετική κίνηση, η οποία όμως, αφενός έχει αμφίβολα αποτελέσματα, αφετέρου δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του όσο η κυβέρνηση αρνείται να ακούσει τις φωνές για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Η γενεσιουργός αιτία για τη μαζική στροφή των καταναλωτών στα τζάκια που προκαλεί το πρόβλημα της αιθαλομίχλης είναι η μεγάλη αύξηση του φόρου που έκανε πανάκριβο το πετρέλαιο θέρμανσης.

TOP